Néhány gondolat a sportorvosi engedélyek érvényességéről

2019.09.17

Az elmúlt hetekben rengeteg problémával szembesültünk a sportorvosi engedélyekkel kapcsolatban, melyek közül most szeretnénk felhívni néhányra a figyelmet, remélve, hogy ezzel elejét vehetjük a további pályára lépések megtagadásának és/vagy engedélybevonásoknak és/vagy felesleges idegeskedéseknek, vitáknak, értetlenkedéseknek.

1.) Örömmel tölt el bennünket is, hogy a tavaly nyáron megváltoztatott szabályozásnak köszönhetően egyre több háziorvos kapcsolódik be a sportorvoslásba, ezzel némileg javítva az ezen területen tapasztalható ideálisnak messze nem mondható állapotokon. Igen ám, de sajnos ezen orvosok gyakran nem tudják, hogy sportorvosi praxisuk elején egyedi pecsétet kellene igényelniük az MLSZ-től. További probléma, hogy legtöbbször a páciensek sem ismerik a hatályos Labdarúgás Versenyszabályzatának (LVSZ) 14. § (4) bekezdés d) pontját, amely így rendelkezik: "Sportorvosi engedély érvénytelen, ha a sportorvos OSEI előírásoknak megfelelő ovális, számozott bélyegzője vagy az amatőr labdarúgó háziorvosának, házi gyermekorvosának MLSZ által kiadott ovális bélyegzője nem szerepel a sportorvosi engedély kartonon;".

Kérünk tehát mindenkit, hogy figyeljen erre (is), s amennyiben olyan háziorvossal találkozik, akinek még nincs ilyen bélyegzője, azt kérjük, jelezze felénk, hogy felvehessük a kapcsolatot az adott orvossal a bélyegző biztosítása okán.

2.) Gyakran vonnak be a játékvezetők - nagyon helyesen - olyan sportorvosi kartont, amely ugyan érvényes, de nem szabályos. Abban az esetben ugyanis, amennyiben a találkozó napján a sportorvosi érvényes, de hibás, a labdarúgó játszhat, de a játékvezető a találkozó után be kell, hogy vonja az engedélyt.

Ilyen esetek lehetnek:

- a vizsgálat napjáig a 18. életévét még be nem töltött labdarúgó több mint fél évre kapott engedélyt, de még fél éven belül van a mérkőzés időpontja;

- a vizsgálat napjáig a 18. életévét már betöltött labdarúgó több mint egy évre kapott engedélyt, de még fél éven belül van a mérkőzés időpontja.

A fentebbi hibák nem egyszer abból adódnak, hogy a kezdő- és végdátum ugyanarra a napra esik (pl.: 2019. szeptember 18-tól 2020. szeptember 18-ig), ami egy nappal több mint egy év, azaz szabálytalan; HELYESEN: 2019. szeptember 18-tól 2020. szeptember 17-ig.

Kérünk tehát mindenkit, hogy nézze át figyelmesen ezeket az információkat is!

3.) Nem játszhat az a labdarúgó, akinek a sportorvosi engedélyéről hiányzik bármelyik az alábbiak közül:

- a vizsgálat időpontja;

- a vizsgálat eredménye ("VERSENYEZHET" / "ALKALMAS");

- az orvos személyes kör alakú bélyegzője;

- az orvos ovális bélyegzője /a szabály az 1.) pontban részletesen is megtekinthető/.

De nem játszhat akkor sem, ha a minden tekintetben kifogástalan engedély nem az MLSZ vagy szervezeti egysége által kiadott sportorvosi engedély kartonon található.

Kérünk tehát mindenkit, hogy nézze át figyelmesen ezeket az információkat is!

pest.mlsz.hu