Kialakultak a Pest megyei férfi felnőtt bajnokságok mezőnyei és csoportjai

2019.07.12

A nevezések összesítése és a hiánypótlások befogadása után az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság Versenybizottsága beosztotta, hogy mely egyesületek indulhatnak a 2019/2020. évi Pest megyei férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokságok egyes osztályaiban, továbbá elkészültek a csoportbeosztások is (melyeket hírünk végén ábécérendben és térképre tűzve is megtekinthet).

I. osztály

Az elmúlt szezon versenykiírása és eredményei alapján az I. osztályból feljutott az NB III-as bajnokságba a Dabas-Gyón, valamint - mivel szerencsére nem volt Pest megyei NB III-as kieső és alánevező csapat - búcsúzott a "megye-egytől" a Felsőpakony és a Tápiószecső. Helyükre felkerültek a másodosztály bajnokai, így a Törökbálinti TC és a Kisnémedi MSE - mely ismételten CSO-KI Sport néven fog majd szerepelni -, továbbá a második helyezettek közül az a Veresegyház VSK, amely osztályozón felülmúlta a Gyömrőt.

A törökbálintiakkal kapcsolatos hír, hogy mivel jelenleg csak műfüves pályával rendelkezik a klub, kérelmet nyújtottak be az MLSZ PMI Társadalmi Elnökségének, amelyben - a hatályos MLSZ Infrastruktúra szabályzat ide vonatkozó paragrafusa alapján - egy évre szóló mentességet kérnek az I. osztályra vonatkozó szabályok (élőfüves pálya megléte) betartása alól.

II. osztály

A feljutók mellett távoztak még a II. osztályból a csoportok kiesői, azaz a 15. és 16. helyezettek, így a Pécel és a Kistarcsa, valamint a Monori SE - mely idén már nem is indított felnőtt csapatot - és a Dunavarsány II. A 14. helyezettek osztályozójának vesztese, azaz a Pereg végül nem búcsúzott, mert rámosolygott a szerencse (részletek lentebb).

Az előbbiekkel ellentétben a megyei I. osztály kiesői mellett érkeztek még a II. osztályba a III. osztály első és második helyezettjei - pontosabban csak érkeztek volna. A bajnokok, az Aszód, a Mogyoród FC és a Ráckeve vállalták a magasabb osztályú szereplést, azonban a második helyezettek közül csak a Kartal, tehát a Dány és a Dömsödi SE nem.

A megüresedett két hely feltöltésére a - szabályok értelmében a - legjobb III. osztályú harmadik helyezett Pilis II. és a legjobb "megye-kettes" kieső Pereg lett felkérve. A peregiekkel ellentétben a tartalékcsapat nem vállalta az osztályváltást, így következhetett a második legjobb mutatóval rendelkező III. osztályú bronzérmes, vagyis a Tárnok BKSK, amely egyesület már vállalta a felkérést.

III. osztály

Az előbb felsorolt feljutók mellett távoztak még a III. osztályból a csoportok kiesői, azaz a 15. és 16. helyezettek, így a Vácduka, a Tápióság, a Táborfalva, a Szentmártonkáta és a Kiskunlacháza - mely nem csak, hogy visszalépett az évad közben, de idén már nem is nevezett egyik versenybe sem.

A Szob ugyan kieső helyen végzett (15. lett), azonban a monori megyei felnőtt csapat megszűnése és a - némileg váratlan - ceglédberceli IV. osztályú (alá)nevezés miatt, mint legjobb kieső, "megye hármas" maradhatott. A feltöltés másik kedvezményezettje a legjobb harmadik pozícióban végző Nyáregyháza lett, miután a fel nem jutott második helyezettek közül sem a Szigetszentmárton (már az osztályozókat megelőzően), sem az FC Sződ nem vállalta a magasabb osztályt.

A IV. osztályból feljebb léptek még természetesen a csoportok bajnokai (a Váchartyán, a Dunabogdány, a Dunaharaszti II. és a Dánszentmiklós; a Gödöllő II.-Szada ugye nem élt a lehetőséggel, sőt az évad végén meg is szűnt), valamint a második helyezettek közül az osztályozóknak köszönhetően a Mogyoród FC II., a Tápiógyörgye és a Pilisvörösvár.

IV. osztály

A már említett 'Lacháza és Gödöllő II. mellett nem nevezett a szezonra a Felsőpakony II., a Kerepesi SBE, a Mende és a Vácszentlászló. Ugyanakkor, ha új egyesületek nem is tűntek fel, új csapatok jelentkeztek az osztályba, így a Ráckeve II., a Törökbálinti TC II. és a Veresegyház KSK II. Mindezek miatt Pest megye legalsó osztályában - a legutóbbi 55-tel ellentétben ezúttal - 50 csapat van. Az öt 10-es csoport - ahogy a többi beosztás is - a csapatok egymástól való távolságának összehasonlításával, valamint a Pest megyei úthálózat és a lehető legtöbb páros csapatszámú csoport létrehozásának figyelembevételével került kialakításra. A négycsoportos (pl.: három 12-es és egy 14-es) kialakítást azért vetette el a versenybizottság, mert több csoport esetében is komoly utazási távolságok alakultak volna ki. A két sződi és a két tóalmási csapat külön csoportokba lett beosztva.

A hatályos Labdarúgás Versenyszabályzat II. fejezet, 18. § (1) bekezdés c) pontja - amely a csoportbeosztást szabályozza - szerint "a csoport (verseny) besorolás végleges, ellene jogorvoslatnak helye nincs."

pest.mlsz.hu