Elhunyt Fekete Miklós, a PMLSZ korábbi elnöke

2018.10.15

Október 3-án, szerdán, életének 74. esztendejében rövid betegség után elhunyt  Fekete Miklós egykori élvonalbeli játékvezető, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség korábbi alelnöke, később ügyvezető elnöke, majd elnöke, aki két ciklusban is tagja volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének. Egyesületünkön belül rokoni szál is fűzi vezetőedzőnkhöz, Dombay Zsolthoz néhai Fekete Miklóst, így megemlékezésül gyászszünettel kezdtük hétvégi mérkőzésünket.

Fekete Miklós 1944. december 8-án született Pápán. A Pest megyei amatőr labdarúgásban hosszú időn keresztül töltött be különböző tisztségeket, legyen szó játékvezetésről, vagy éppen szövetségi tevékenységről.

Aktív labdarúgóként előbb Kecskeméten a helyi MÁV ifjúsági, majd felnőtt csapatának volt a tagja, később Pest megyébe kerülve lakóhelyén, Szentendrén a Kossuth Lajos Katonai Főiskola együttesében szerepelt 1964-től 1968-ig. A Szentendrei Amatőr FC elnökeként 1999 és 2002 között dolgozott.

Későbbi életútját nagyban meghatározta az 1963-as esztendő, amikor Kecskeméten játékvezetői vizsgát tett. Eleinte járási szinten bíráskodott, majd a szakmai ranglétrán felfelé haladva az NB I-ig jutott. Az élvonalban - Palotai Károly és Kiss Géza társaságában - az 1983. szeptemberi 10-én lejátszott Szombathelyi Haladás - Diósgyőr (1-0) találkozón mutatkozott be, majd 1990-ig további 64 mérkőzésen működött közre a legjobbak között. A nemzetközi színtéren 21 alkalommal jutott számára feladat: az UEFA-kupában, az Intertotó Kupában, valamint barátságos válogatott mérkőzéseken foglalkoztatták partjelzőként. Élvonalbeli pályafutásának lezárása is Szombathelyhez kötődik, hiszen az egykori Rohonci úti stadionban 1990. május 5-én lejátszott Haladás - Újpest (1-0) mérkőzéssel köszönt el az élvonaltól, hogy aztán az NB II-ben működjön tovább, ahol összesen több mint kétszáz találkozón fújta a sípot. Legnagyobb sikereként tartotta számon, hogy 1987-ben az Év játékvezetőjének választották. Az aktív bíráskodást 1993 nyarán fejezte be, de már visszavonulását megelőzően építeni kezdte sportvezetői pályafutását a hazáját hivatásos katonaként alezredesi rangban szolgáló Fekete Miklós, aki tizenöt éven át tanított a szentendrei katonai főiskolán, ahol később szervezői, tervezői feladatokat is ellátott. 1985 és 1990 között az oktatási feladatokért felelt a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságában, amelyet 1990-től 1995-ig elnökként irányított. A megyei labdarúgó-szövetség elnökségének 1995-től egészen 2011 nyaráig volt a tagja, amely grémiumnak 2000-től 2005-ig, illetve 2010 első félévében alelnöke, a köztes időszakban pedig ügyvezető elnöke volt. 2010. június 7-én a megyei szövetség Monoron megtartott cikluszáró elnökségi ülése ,,Pest megye labdarúgásáért" érdeméremmel ismerte el munkásságát. A Pest Megyei Labdarúgó Szövetség 2010. június 19-i tisztújító taggyűlése a szövetség elnökévé választotta, mandátuma 2011. július 31-én járt le.

Pest megyei sportvezetői pályafutásával szorosan összefonódva, gyakorlatilag azzal párhuzamosan a Magyar Labdarúgó Szövetség tevékenységében is szerepet vállalt. Az országos szakszövetség elnökségének 1999 és 2005 között (dr. Bozóky Imre elnökségének idején), majd 2006-től 2010-ig (Kisteleki István elnöki ciklusában) volt a tagja. Aktív időszakában játékvezető-ellenőrként járta a pályákat országos és megyei szinten egyaránt, egészen 2011 őszén történt háttérbe vonulásáig.

Fekete Miklós temetéséről később intézkednek.

Az MLSZ Pest Megyei Társadalmi Elnökségének tagjai, valamint az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának és bizottságainak valamennyi munkatársa részvétét fejezi ki Fekete Miklós családjának, az elhunyt hozzátartozóinak.

Nyugodjék békében!

© 2018 SZENTENDRE Városi Sport Egyesület - Minden jog fenntartva!
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!