A felnőtt csapatot a továbbiakban korábbi játékosunk, Ádám Erik irányítja

2019.10.18

Dombay Zsolt szakosztályvezető tegnapi cikkünkben már rávilágított a felnőtt csapatnál történt változások és Peller Gábor leváltásának okára, így az is világossá vált, hogy felnőtt csapatot hétfőtől korábbi játékosunk, Ádám Erik irányítja, aki határozott elképzeléssel vág bele a munkába.
- Érezhető volt az elmúlt hetek zuhanórepülése után, hogy változásra van szükség az első csapatnál. Természetesen ez a folyamat nem most kezdődött, de a korábbi évek alatt zajló munka és az idei szezon sikertelenségének szakmai hátterével nem tisztem foglalkozni, ezért nem is szeretnék visszafelé tekinteni. Egy biztos: markáns változásokra van szükség ahhoz, hogy a felnőtt csapat szakmailag visszatérjen a megfelelő mederbe. Örömmel fogadtam el Dombay Zsolt szakosztályvezető felkérését, még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy rettentő nehéz a helyzetünk. A nyári átigazolási időszakban számos olyan alapemberünk távozott a csapatból, akik addig meghatározó szerepet töltöttek be a keretben. Felborult az az egység, az a csapaton belüli összetartó erő, amely hétről hétre vitt minket előre, Peller Gábor mostani távozásával pedig újabb kerettagoktól búcsúztunk. Nem érzem feltétlenül negatívumnak ezeket a folyamatokat, mindez segített tisztán látni, hiszen bajban ismerszik meg az ember. A szerepvállalásommal egy olyan koncepciót szeretnék bevezetni, amely talán sikeresebb lehet az eddiginél, ez pedig a saját nevelésű fiatalokra való építkezés. Ehhez viszont egyrészt időre van szükség, másrészt számomra a siker szó nem kizárólag az elért pontszámot jelenti. Természetesen a focit gólra játsszák, mindannyian győzelemre törekszünk, ez egy olyan egészséges hozzáállás, ami nélkül labdarúgó ne lépjen pályára.. Azonban legalább ilyen fontos szempont a fiatalok képzése, hogy valóban ne csak rálépjenek arra a pályára, hanem játsszák is a focit, élvezzék a futball minden pillanatát, fejlődjenek hétről hétre. Ebben szeretném segíteni és motiválni őket, megadni minden támogatást ahhoz, hogy együtt megugorjuk ezeket az apró lépéseket a hosszabb távú siker érdekében. A jelenlegi felnőtt csapat keretéhez az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt csatlakoztak azok az U19-es - vagy akár a jövőben az U17-es - fiatalok, akik hozzáállásukkal és teljesítményükkel kiharcolták a lehetőséget, illetve a felnőtt csapat második keretéből is számítok azokra a labdarúgókra, akik korábban is bizonyították már rátermettségüket. Együtt kezdtük meg a közös munkát kedden este, a heti edzéslátogatottság pedig azt mutatja, jól döntöttünk. Csapatot kell építenünk, s közben pontokat gyűjtenünk, hosszú folyamat lesz, de a játékosokkal együtt nagyon elszántak vagyunk.

Ádám Erik neve ismerősen cseng a szurkolók számára, hiszen felnőtt csapatunk új vezetőedzője saját nevelésnek számít, a Dunakanyar SE-ben kezdte pályafutását. A labdarúgó tehetségére hamar felfigyeltek Újpesten, ahol be is bizonyította tudását: a számos különdíj és siker mellett korosztályos válogatott labdarúgó volt, minden évben alapemberként számítottak rá vezetőedzői, később pedig láthattuk az NBI-es és NBII-es újpesti felnőtt keretben, valamint Szlovákiában is, de bajnokcsapatként ünnepelt a jelenleg NBIII-as Dabas-Gyón FC-vel is. Egyesületünkhöz két éve érkezett, tagja volt a 2017/18-as és 2018/19-es felnőtt csapatunknak, az idei évben viszont mérkőzés közben megsérült a veséje, így a pálya mellől - már vezetőedzőként - fogja irányítani a csapatot. Civil életében sem távolodott el a pályától, jelenleg a Vasas Kubala Akadémia stábjának tagja, a futball mellett pedig saját céget alapított, melynek fő profilja a sportegyesületek marketing és kommunikációs vonala.


Hétvégén máris mélyvízbe kerül a csapat, hiszen a tabella élmezőnyéhez tartozó, az első helytől mindösszesen egyetlen pont hátrányban lévő Dunakeszi együtteséhez utazunk. Ádám Eriket arról kérdeztük, ez a hét mire volt elég, mi várható el az igen nehéznek tűnő összecsapástól?

- Nem szerencsés éppen a mezőny egyik legerősebb csapata ellen kezdeni a közös munkát, hiszen a tanulási fázis első lépcsőfokánál tartunk, ahol elsődleges feladatunk az erőfelmérés, célunk pedig a csapategység kialakítása és megszilárdítása. Talán azt a legfontosabb leszögeznünk, hogy mindegy milyen erőt képvisel ellenfelünk, mindenképpen a saját filozófiánkat és játékstílusunkat kövessük. Természetesen a legfontosabb a 3 pont megszerzése és minden játékosom úgy fog pályára lépni, hogy győzni akar, de mi nem a "rúgd és fuss" elvet fogjuk képviselni. Nem titkolt szándékunk, hiszen mindenki látni fogja, hogy a hosszú távú fejlődés érdekében minőségi - sokpasszos - játékra törekszünk. Éppen ezért - és mert reálisan kell látni a jelenlegi helyzetet - higgadtan és helyén kell kezelni azt is, ha nem győzelemmel zárul egy mérkőzésünk. A csapat 80%-a utánpótlás korosztályú vagy éppen csak kiöregedett, csupán néhány rutinos játékos maradt a korábbi keretből, így a mezőny legfiatalabb csapataként nekünk a hosszú távú célok elérése a legfontosabb.